Auto-Created-3
09 Şubat 2019 ( 232 izlenme )
Reklamlar

UYKUNUN ÖNEMİ VE KAÇ SAAT UYUMALI?

Canlılar hayatta kalmak için çevreden enerji toplayıp bunu vücutlarına işlerler. Bu enerjiyi elde etmenin bir yolu da uykudur.

UYKUNUN ÖNEMİ VE KAÇ SAAT UYUMALI?
 

 
Canlılar hayatta kalmak için çevreden enerji toplayıp bunu vücutlarına işlerler. Bu enerjiyi elde etmenin bir yolu da uykudur.

Uyku esnasında metabolizma çalışmaya devam eder ancak dinlenme pozisyonuna geçer. Bunun yanında uykunun öğrenme ve bellekle de ilişkisi olduğu kanılarına varılmıştır.

Uyumadan önce konuşulan yada yaşanılan bir olayın üzerine uyuduktan sonra rüya içerisinde görülmesi buna örnek olarak gösterilebilir.

Biyolojik saatimiz yani vücutsal dilimizin uyku ile ilişkisi ise yaşadığımız ritimsel olaylar biyolojik saat ve beynin çalışma disipliniyle ilgilidir.

İnsanların aynı saat diliminde uykusunun gelmesi, sonbahar aylarında melankolik olmamız, açlığımızı hissettiren olgular, kurulan alarmlardan 12 dakika öncesinden uyanmamız gibi tüm şaşırtıcı olaylar beyindeki ritüellerimizle alakalıdır.

Bu ritüeller bizleri insan yapar ve bu sayede bazı alışkanlıkları yaşamımızda oturturuz. Uyku ihtiyacının beyinde sinyallendiği saat dilimini uzmanlar 23 olarak tespit etmişler.


 
Bu saat aralığından sonra vücut inzivaya çekilmek ister, dikkatler ise minimum seviyeye inmekle beraber, tansiyonumuzun da düştüğünü hissederiz. Bu bakımdan uzmanlar uyku hormonun yoğunlaşacağı saatlerde hiçbir şekilde yemek yenmemesi gerektiğini açıkça vurguluyorlar.

Uykunun evrelerine biraz göz atalım: Uyku beş evreden oluşur. Bunlardan 4’ü uykunun %75’ini oluştururken diğer evre yani rem evresi rüyaların görüldüğü evredir.Bu evrede hızlı göz hareketleri, kendini düşer gibi hissetme ve isminizin duyulması gibi halüsinasyonlar yaşanır.

Az uyku uyumaya çalışmak çoğu insana tatlı gelir, fakat az uykudan çok disiplinli uyumanın önemi çok daha önemlidir.

Az uyumanın zararlarına bakacak olursak hiper aktifliğin bir nedeni olarak uykusuzluk karşımıza çıkıyor ve de uykusuzluk beklenmedik erken ölümleri bile tetikleyebiliyor. Günümüz insanın uyku alışkanlıkları maalesef ki en verimli uyku zamanları ile uyuşmuyor.

Mesela gece 22.00 ile 02.00 arası uyku iki kat verimli iken çalışan insanlar, okula giden çocuklar dahil geç vakitlerde yatıyor ve gün boyu uykusuzluk verimsizlik yaşıyorlar.

Gündüz öyle vakti 1 saat uyku 4 saat uyumaya bedelken kimse buna vakit ayıramıyor. Tüm bu sebepleri göz önüne alırsak ortalama, genç bir insanın 79 saat aralığı uyuması, orta ve ileri yaş insanların 68 saat uyumaları daha dinç hissetmelerine yardımcı olacaktır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

DETAYLAR BELLİ OLDU! BİNLERCE KİŞİYE ERKEN EMEKLİLİK Bakan Dönmez'den doğal gaz müjdesi Nakşibendîler seçimlerde bakın kimi destekleyecek 3 Yıldır Ağzında Bununla Dolaşıyor Ve Hiç Bırakmıyor