Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Diyarbakır ve Adıyaman’da yeni petrol arama ruhsatları için başvuruda bulundu. Ortaklık, petrol aramak için 4 ayrı ruhsat başvurusunda bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin ilanı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. TPAO’nun arama ruhsatı başvuruları Diyarbakır’ın doğusu ile Adıyaman’ın Şanlıurfa sınırına denk gelen L46b ile M40c, M40b ve M40d paftalarını kapsıyor.
Trans Atlantic Exploration Mediterranean International da geçtiğimiz günlere Diyarbakır ilinde sahip bulunduğu AR/TEM/5046 hak sıra no’lu petrol arama ruhsat sahasında keşfedilen ham petrol ile ilgili olarak ARİ/TEM/K/M44b21 paftasında bir adet petrol işletme ruhsatı almak için bakanlığa başvuruda bulunmuştu.
Hangi ilde ne kadar petrol çıkıyor
Türkiye’de günlük 550600 bin varil civarında petrol tüketiliyor. Yerli üretimimiz ise günlük 4550 bin varil civarında. Yani petrol ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 8’i yerli üretimden karşılanıyor. Geri kalan yüzde 9293’lük bölümü ise ithal ediliyor.
PETROLÜN YÜZDE 27’Sİ DİYARBAKIR’DAN ÇIKIYOR
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üretiminin, yaklaşık yüzde 60’ını Batman ilindeki 647 kuyudan karşılıyor. Diyarbakır, Batman’dan sonra Türkiye’de en fazla petrol üretilen ikinci il konumunda. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üretiminin, yaklaşık yüzde 20’si Diyarbakır ilindeki 201 kuyudan karşılanıyor. Diyarbakır’da üretim yapan Perenco, Güney Yıldızı gibi diğer şirketlerin de üretimleri dikkate alındığında, Türkiye’de yerli petrol üretiminin yaklaşık yüzde 25 ila 27’si Diyarbakır’dan elde ediliyor.
KIRKLARELİ SON SIRADA
Türkiye’den fazla petrol üreten şehirler sırasıyla Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Şanlıurfa. Ayrıca Adana, Kırklareli, Kilis ve Siirt illerinde de az da olsa petrol üretimi yapılıyor.