Karaciğeriniz Hasar Gördüğün de Vücutta Ortaya Çıkan 12 Belirti
Karaciğer hasarının erken belirtileri
Karaciğer vücudun en büyük organıdır. Önemli bir çok fonksiyonu vardır. İşte karaciğerde hasar olduğunun erken belirtileri...
Karaciğerin en önemli fonksiyonları, kandan zararlı toksinleri temizlemesi, vücudun enerji ihtiyacını karşılaması ve sindirim için safra üretmesidir.
Karaciğer vücudunuzdaki hayati rolü sebebiyle sağlığına dikkat etmeniz gereken bir organdır. Diyet, egzersiz ve yeterli uyku sağlıklı bir karaciğer için üç anahtardır. Zehirli gıda, alkol, kahve gibi gıdalardan kaçınarak karaciğer sağlığınız için iyilik yapmış olacaksınız.
Karaciğer problemlerinin çeşitli türleri vardır. En yaygını, siroz, kistik, yağlı karaciğer hastalığı, safra taşı ve hepatit bulunmaktadır.
Karaciğer hasarı için erken belirtileri göz önünde bulundurmalısınız. Tam bir iyileşme sağlamak için belirtileri fark ettiğiniz vakit doktora görünmelisiniz.
İşte Karaciğer Hasarının 10 Erken Belirtileri
Bulantı ve Kusma
Genellikle ciddi bir tıbbi sorun olarak kabul edilmez. Birçok insan bulantı ve kusmayı görmezden gelir ve önemsemez. Mide bulantısı ve kusma, baş dönmesi, migren, gıda zehirlenmesi, erken gebelik, anksiyete ve depresyon gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Ancak bunun nedeni böbrek veya karaciğerde oluşan bir sorun da olabilir. Karaciğer hasarından muzdarip olan insanlar genellikle kalıcı bir bulantıya sahiptir. Bu karaciğerin işlev yapamayışından kaynaklanır.
Metabolizma ve sindirim değişiklikleri de mide bulantısına ve kusmaya neden olur. Doktora görünmelisiniz.
Genel Zayıflık ve Yorgunluk
Sürekli yorgun hissetmek karaciğer hasarının bir belirtisi olabilir. Gün içerisinde gerekli enerjiyi veren karaciğerdir. Enerji azalması ve yorgunluk da karaciğerde oluşan bir problemin işareti olabilir.
Ayrıca yorgunluk ve halsizlik nedeniyle zarar gören karaciğer kandaki toksinleri temizleyemez duruma gelebilir. Bu gibi durumlarda doktora görünmelisiniz.
İştah Kaybı
İştahsızlık da karaciğerin düzgün çalışmıyor oluşunun bir belirtisidir. Eğer iştah kaybı yaşıyorsanız kronik karaciğer hastalığı, hepatit veya böbrek yetmezliği ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Doktorunuzdan randevu almalısınız.
Sindirim Sorunları
Karaciğer safra üretimi ile sindirim sürecinde aktif bir rol oynamaktadır. İshal ve hazımsızlık gibi problemler oluşabilir. Bunun altında yatan sebep ise karaciğer hasarı olma riski vardır. Safra taşı üretimindeki anormalliklerde safra taşı, yağlı gıdalar, kabızlık, irritabl bağırsak sendromuna yol açabilir. Doktora görünmeyi ihmal etmeyiniz.
İdrar Rengi Değişikliği
Eğer idrarınız koyu renk ise bir karaciğer sorununun göstergesi olabilir. Koyu renkli idrar turuncu, sarı veya kahverengi olur. Koyu idrar B vitamini takviyesi, antibiyotiklerin yan etkisi, enzim eksikliği, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek problemlerine de neden olabilir. İdrarınız uzun süre koyu ise bir tanı için doktora başvurmalısınız.
Deri Sararması
Karaciğer hasarının erken işaretlerinden biri ise deri, göz, dil, tırnak ve parmakların sararmasıdır. Belirgin bir sarılık görülür. Bunun sebebi billrubin birikmesiyle olur. Billrubin cildinizde kan dolaşımında birikir ve zamanla sarımsı bir renk tonu alır.
Belirgin bir sarılık meydana geldiğinde safra kesesi veya pankreas ile ciddi bir sorun olabileceğinden doktorunuza başvurun.
Dışkı Renginde Değişiklikler
Dışkı renginde meydana gelen değişiklikler karaciğerdeki sıkıntıların bir belirtisi olarak kabul edilir.
İyi işleyen bir karaciğerin dışkısı normal kahverengidir. Karaciğerde iltihap veya yara izi dışkı, gri soluk sarı veya kil renginde görünmesi safra üretimini etkileyen durumdur.
Arda soluk veya kil rengi dışkı görülmesi normaldir. Ancak sık sık meydana gelen bir durumsa karaciğer hasarı olma ihtimali vardır. Doktora danışmalısınız.
Karın Bölgesindeki Değişiklikler
Karın bölgesindeki değişiklikler arızalı bir karaciğere işarettir. Şişme, ağrı, kramp ile karşılaşabilirsiniz. Şişkinlik hissine de yol açabilir. Tıbben bu belirtiler asit olarak bilinir.
Karın boşluğunda asidin birikmesi nedeniyle ilerlemiş karaciğer hastalığı veya sirozu olabilir. Asit karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Doktora başvurmalısınız.
Sıvı Tutma
Erken karaciğer hasarının bir diğer belirtisi ise ayaklarda ve ayak bileklerindeki sıvıların birikmesiyle oluşan şişliktir. Bu aynı zamanda asit ve portal hipertansiyon ile ilgilidir. Ayrıca karaciğer hasarı karaciğer fonksiyonlarını etkiler.
Sıvı düzenleme kimyasalların salgılanmasında değişikliklere neden olur. Sıvı birikmesinin diğer olası nedenleri böbrek sorunları, kalp hastalığı, hormonal dengesizlik, lenfastik sistem olabilir. Doktora danışın.
Cilt Duyarlılığında Artış
Karaciğer sorununun bir diğer erken belirtisi cilt hassasiyetidir. Cildiniz kaşınıyorsa ve dökülme görülüyorsa aşırı duyarlı demektir. Hatta kolayca yaralanmalar ve sivilce görülebilir.
Damar görünümüne de dikkat edin. Cildinizi nemli tutmaya özen göstermelisiniz. Bu problemin altında yatan nedenini öğrenmek için doktora gitmelisiniz.
Alkol kullanmayın.
Sigara kullanmayın.
Karaciğer temizleyici gıdalar tüketin. ( Sarımsak, zerdeçal, ceviz, greyfurt, elma, brokoli, limon, avokado gibi..)
Günde 2 bardak yeşil çay tüketin.
C vitamini bakımından zengin gıdalar yiyin.
Tuz alımınızı azaltın.
Hayvansal protein alımınızı azaltın.
Egzersiz yapın.