Auto-Created-3
19 Şubat 2019 ( 1688 izlenme )
Reklamlar

Eşlerin Birlikte Banyo Yapmaları Dini Açıdan Uygun mudur?






Eşler beraber banyo yapabilirler mi?

 Bu konuda peygamber efendimiz ne demiş? Eşlerin birlikte banyo yapmaları dini açıdan uygun mudur? Gelin bu soruların cevabını yazımızın geri kalanında birlikte alalım.


İlk olarak islam dininde insanların sadece ibadet ederken değil hayatlarının her evrelerinde temiz olmaları istenmektedir. Bu yüzden de sık sık banyo olmalı ve beden temizliğimizi de en az ruh temizliğimiz kadar önemsemeliyiz. Hayatının her anında müslümanlara örnek olan Hz. Muhammed ise banyo adabı ile ilgili nelere dikkat edilmesini hadisleriyle anlatmaktadır.


İslam’a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Zaten Hz. Âişe’nin Hz. Muhammed’le beraber yıkandığından bahseden hadisi şerif Buhârî’de geçmektedir. Fakat buradan eşlerin beraber yıkanmalarının câiz olduğu anlaşılsa da büsbütün örtüden sıyrılmış oldukları anlaşılmamalıdır. Çünkü zira Hz. Muhammed pek çok hadisi şerifte çıplaklığa karşı müslümanları ikaz etmiştir.


Buradan şu sonucu çıkarabiliriz. Eşlerin birlikte banyo yapmaları haram değildir fakat büsbütün çıplak olunması gusül abdestine bağlı kalınmadığı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda birçok dini kaynağa göre banyo olurken çıplak kalınması hem insanın insanlık özelliğine, hem de Allah’a, meleklere ve eşine karşı utanma duygusuna terstir. Banyo yaparken örtülü olunması gerektiği birçok hadisi şerifte de geçmektedir.


İslam dininde önemli konulardan biri de temizliktir. Hepimizin de bildiği gibi temizlik imandadır diye bir tabir vardır ve bu cümlenin aslında bizlere vermek istediği mesaj İslam‘ın temizliğe verdiği önemi vurgulamaktır.


Ayrıca Kuran’ı Kerim’de yer alan birçok ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere hem maddi hem de manevi temizlik Allah katında ve Hz. Muhammed nazarında hayli önemlidir. Haliyle de İslam dinindeki en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de temizlik konusu olmuştur.


İslam dininin, günde 5 vakit namaz kılmayı ve namazdan önce de abdest alarak günde 5 kez temizlenmeyi gerekli kıldığından da İslam dininde temizliğin ne denli önemli olduğunu anlayabiliyoruz.


Temizlik hususundaki ilk yükümlülük, insanın kendisini, bedenini, elbiselerini ve yaşadığı yeri temiz tutması yani maddi temizliğe yerine getirmesidir. Bu temizlik, hem ibadetlerin ilk gereğidir hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Bildiğiniz gibi günümüzde bir çok hastalığın temelinde de yetersiz hijyen yatmaktadır ve bu durum insanda geçici veya kalıcı bir takım hastalıklara sebep olmaktadır. Bu yüzden temizlik ve hijyen kurallarına uymalı ve olabildiğince önce kendimizi sonra da çevremizi temiz tutmaya çalışmalıyız.




Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Fehmi Koru CHP'nin neden kaybettiğini açıkladı AK Partili Kurtulmuş'tan gündemi sarsacak açıklama! Yeni para sistemi mi geliyor? 4 vekil istifa etti ! İşçiler CHP'li Avcılar belediyesini bastı!