Bir çok vatandaş bilmeden ödeyebiliyor
Vatandaşlar hastanelere başvurduklarında kendilerinden ücret talep edilmemesi gereken sağlık hizmetlerinin neler olduğunu merak ediyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastanelerin vatandaşlardan ilave ücret talep edemeyeceği sağlık hizmetlerinin neler olduğunu belirlemiştir. Sağlık Uygulama Tebliği’nde detayları verilen bu sağlık hizmetleri için vatandaşlardan ücret istenemez. İşte o hizmetler…
HASTANELERİN ÜCRET İSTEYEMEYECEĞİ SAĞLIK HİZMETLERİ NELERDİR?
Aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için hiçbir ilave ücret alınamaz. Ancak; Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından verilen 18 yaşını doldurmamış çocuklar hariç olmak üzere; SUT eki EK2/B ve EK2/C Listesindeki 618200P618200 kodlu “Koklear implant yerleştirilmesi” işlemi için ilave ücret alınabilir.
Ayrıca Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından verilen SUT’un 2.1.1 numaralı maddesi kapsamındaki sağlık hizmetleri ve kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemler için de ilave ücret alınabilir.
a) Acil servislerde verilen ve SUT eki EK2/B Listesinde yer alan 520.021 kod numaralı “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,b) Yoğun bakım hizmetleri,
c) Yanık tedavisi hizmetleri,
ç) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
d) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
e) Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,
f) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
g) Hemodiyaliz tedavileri,
ğ) Kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemler. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)
h) SUT eki EK2/B ve EK2/C Listesindeki 618200P618200 kodlu “Koklear implant yerleştirilmesi” işlemi
GAZETEVATAN.COM