Uykusuzluk Çekenlerin Hayat Kurtarıcısı 5 Yöntem
Uykusuzluk gün içerisinde vücudun direncini azaltıcı etkisi olan bir durumdur. Ayrıca odaklanma sorunu ortaya çıkarmaktadır. Uykusuzluk sorunun birçok sebebi olabilmektedir. Zihin doluluğu, mide doluluğu, radyasyon gibi sebepler uykuya dalmaya engel olabilirler. Uykusuz sorunu için dikkat edilmesi gereken öneriler aşağıda sıralanmıştır.
1. Elektronik Cihazlardan Uzak Durun
Elektronik cihazların radyasyon yaydığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Vücudu yüksek radyasyona maruz bırakmak uyku düzenini etkilemektedir. Elektronik cihazlardan yayılan radyasyon uyku hormonu salgılanmasını önlemektedir. Uyku hormonu olan melatonin hormonunun salgılanmaması durumunda uykuya dalamama uykusuzluk sorunu ortaya çıkmaktadır. Gün içerisinde de elektronik cihazların az kullanılması gerekmektedir. Ancak akşam 20.00 itibariyle bu cihazlardan uzak durulması çok önemlidir. Cihazlardan yayılan mavi ışıktan korunmak gerekmektedir.
2. Yemek Alışkanlıklarınıza Dikkat Edin
Gün içerisinde gerekenden fazla alınan kafein gece uykusuzluğa sebep olabilmektedir. Siyah çay ya da kahve tüketimini belli seviyenin üzerine çıkarmamak gerekir. Akşam yemeğini 18.00 – 19.00 saatleri arasında yemeye dikkat edin. Saat 20.00 itibariyle herhangi bir şey yemeyin. Vücudunuzun yemek sonrasında yatana kadar sindirim yapabilmesi gerekmektedir. Sindirim yapılamaması halinde uykuya dalma zorlaşmaktadır. Gün içerisinde ve akşam yemeği sonrasında papatya çayı, yeşil çay tüketimi yapılabilir.
3. Oda Isısını Uygun Seviyeye Getirin
Uyunacak odanın aşırı soğuk ya da aşırı sıcak olması uykuya dalmayı ve uykuyu sürdürmeyi etkilemektedir. Geceleri yatmadan önce odanın havalandırılması sağlıklı bir uyku çekilmesini kolaylaştıracaktır. Vücut sağlığı için 22 derecenin ideal olduğu oda ısısı uyku hakindeyken 16 ile 19 derece aralığında olmalıdır. Bu şekilde sağlıklı bir uyku çekilmesi sağlanmaktadır.
4. Meditasyon İle Uykuya Hazırlanın
Uyku öncesinde zihni sakinleştirmek için meditasyon yöntemleri uygulanabilir. Bu şekilde rahat bir uyku hali alınması sağlanabilmektedir. Yatağa uzanmadan önce 5 ile 10 dakika arasında basit nefes egzersizleri yapılarak vücut rahatlatılabilir.
5. Rahat Nefes Alımını Sağlayın
Özellikle kış aylarında yaşanan gribal enfeksiyonlardan kaynaklı olarak burun tıkanıklığı uykuyu etkilemektedir. Tıkalı bir burun ile rahat nefes alınamayacağı için uyku düzeni sağlanamaz. Nefes alımını kolaylaştırıcı etkisi olan susam yağı burun içerisine uygulanarak uykuda nefes alımı rahatlatılmaktadır.