Kâr etmeyen devlet fabrikalarının satılması mantıklı. Bir şeker fabrikasında 10 kişinin yapacağı işi 50 kişi yapıyorsa buna “gizli işsizlik” denir yani şeker işçisi gerçekten çalışmadığı halde milletin parasını sömürüyor demektir. Zaten devletin şeker, çorap, peynir vb üretip kendi tüccarına rekabet yapması aptallık. Ama Türkiye’de bunlardan çok var. Neden? EcevitDemirel döneminden kalma seçim yatırımı. Oy istedikleri şehirlerde verimsiz ve lüzumsuz fabrikalar açıp ülkemizi geri bıraktılar.
80 senedir ekonomi yönetimi aptalca, Sovyet kafasıyla yapıldı. Türk sanayicisi uluslararası rekabetten uzak olduğu için güdük kaldı. Yani şeker fabrikası etrafında kopartılan işte bu kuru gürültüdür.
SORU: Peki şeker, un gibi ürünler stratejik değil mi? Gıda tedarik güvenliği açısından devletin kontrolü elden bırakması doğrumu?
CEVAP: Devletin bir şeyi üretmesi, onu kontrol ettiği anlamına gelmez. Devlet fabrikası, kalitesiz ve pahalı üretebilir. Komünist Rusya böyle çöktü. Diğer yandan, bir şeyin özel sektörce üretilmesi o şeyin kontrol dışı olduğunu göstermez. Normal şartlarda devlet, nitelik ve nicelik bakımından hudut koyar. Bu devletin görevidir. Savaş, açlık vb hallerde ise düpedüz el koyabilir, koymalıdır.
Son olarak… PKK ve FETÖ’ye açık destek veren, Afrin harekâtından rahatsız olan bir ekibin şeker fabrikalarının satışından da rahatsız olması manidardır…
Kaynak: Derin Düşünce