Auto-Created-3
24 Aralık 2018 ( 239 izlenme )
Reklamlar

Türkiye Artık Dünya Devi Oldu

Türkiye Artık Dünya Devi Oldu

Ülkemizin en önemli projelerinden biri olan Türkiye’ye çağ atlatacak Almanya ve Fransa ile yarışır düzeye çıkmamızı sağlayacak kimilerine göre hayal gibi görülen ama gerçek olan ilk yerli ve milli jet motorunun testi istenilen şekilde başarı ile gerçekleştirildi. Motor, ilk yerli ve milli helikopter T625’i uçuracak. TS1400 jet motorunun ilk testleri 4 Eylül 2018 tarihinde başlatıldıİlk testlerde rölanti devrine ulaşarak ilk kararlı çalışmayı gerçekleştiren motorun, halen yüksek devirlerde hız testleri yapılıyor.

Motorun gücü 1400 beygir. Kıyaslamak gerekirse, halen Atak helikopteri 1375, Hürkuş uçağı ise 1600 beygir gücünde motor kullanıyor. TS1400, olgunlaşma testlerinden sonra 3 yıl içinde, geçtiğimiz ay ilk uçuşunu ithal motorla gerçekleştiren yerli ve milli helikopter T625’i uçuracak. TEİ ayrıca, Genel Maksat Helikopteri Programı kapsamında daha büyük T700TEI701D model jet motoru için de çalışmaları başlatmış durumda. Jet motorunda hedef, yolcu ve savaş uçaklarında kullanılabilecek boyuttaki motorların da yerli ve milli olarak üretilmesi.

İnsansız hava aracı ANKA için geliştirilen ilk pistonlu motorun benzinli modelinde ise seri üretime geçildi ve 15 bin saatin üzerinde uçuşu başarıyla tamamladı. Halen olgunlaştırma testlerinde 3 bin saati geçen PD170 turbodizel motoru ise bu yıl sonunda ANKA üzerinde ilk uçuşunu gerçekleştirecek.Daha büyük ikinci motor olan PD220 de, BAYKAR’ın geliştirdiği yeni nesil İHA ‘Akıncı’nın ilk uçuş testleri için şirkete teslim edildi.

TEİTUSAŞ Genel Müdürü Mahmut Akşit, Türkiye’nin jet motoru tasarım ve üretimini başarmakla ‘Ukrayna, Polonya sınıfından Fransa, Almanya sınıfına’ geçtiğini belirterek, “Hindistan yerli milli motor için 17 sene çalıştı ama başaramadı. Biz bu motoru ortağımız General Elektrik’le yapabilirdik ancak bir ABD şirketi, fikri mülkiyet hakkına ortak olduğu motorların satışında Kongre’den izin almak zorunda kalabilir. Günün birinde uçak veya helikopterlerimiz için olası bir kısıtlamaya razı olamazdık” dedi.

TEİ Genel Müdürü Mahmut Akşit, yabancı şirketlerin, Türkiye’nin savunma sanayi şirketlerindeki başarılı mühendisleri yüksek maaş vaadiyle transfer ettiklerini de söyledi.Bu tekliflerin ‘masum’ olmadığını belirten Akşit, şu örneği verdi: “ANKA’nın motorunu çalıştırma sürecinde, Avrupa’dan bazı paravan firmalar devreye girip fahiş fiyatlarla bazı çalışanlarımıza noktasal iş teklifleri yaptı.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Türkiye'nin kapısını çalacaklar Karaciğer Yağlanmasını Bitiren Kür Tarifi Erdoğan'dan flaş açıklama! Fırat’ın doğusunu vurduk