Kireçlenmeden çınar yaprağı ile kurtulun MUTLAKA OKUYUN...
Kireçlenme Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Bitkisel Tedavisi ve Öneriler
Genelde 45 yaş üzerinde görülen kireçlenmenin nedenleri nelerdir? Ne gibi belirtiler gösterir?
Kireçlenme (Astroz) Nedir?
Kan damarlarında, organlarda ya da vücut dokusunda kalsiyum oluştuğu zaman kireçlenme meydana gelir. Vücudun normal sürecini sertleştiren ve bozan bu birikimin olumsuz etkileri giderek artar. Bu durumda oluşan kireçlenme vücudun birçok yerinde görülebilmektedir. Eklemlerde çok sık görülen kronik bir hastalık olan kireçlenmenin genelde kalça, diz, boyun, bel, başparmak ve diğer parmaklardaki küçük eklemlerde görüldüğü belirtilmektedir.
Her yaştan insanlarda görülebilen kireçlenmenin daha çok ileriki yaşlarda görüldüğü bilinmektedir. Eklemlerdeki aşınma ya da yıpranma durumunda ortaya çıkan rahatsızlık ‘’ kireçlenme nedir? ‘’ sorusuna verilebilecek en genel cevaptır.
Kireçlenme Nedenleri Nelerdir?
Kemiklerin birbirine bağlanmasını sağlayan eklemlerde bulunan eklem kıkırdağı zamanla aşınır ve dökülerek kemiğin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durumda meydana gelen kireçlenmenin tek bir nedeni yoktur. Kireçlenmeye neden olan durumlar şöyledir;
Genler: Genetik özelliklere bağlı olarak kireçlenme olasılığı artmaktadır. Örneğin, kollajen üretiminde görülen bir kusur nedeni ile 20’li yaşlarda kireçlenme sorunu ortaya çıkar.
Obezite: Kireçlenmenin temel nedenlerinden biri de fazla kilodur. Kilo nedeni ile kalça ve dizlerde fazladan baskı oluşur. Eklemlerde bulunan kıkırdak bu baskı nedeni ile yıpranır.
İlerleyen Yaş: Genelde orta ve ileri yaşlarda kireçlenme görülmektedir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak kıkırdağın yapısı değişmektedir. Bu durumda kemik yapısında dayanıklılık azalır. Bu da kemik erimesi ile beraber kireçlenme riskini artırır.
Yaralanma: Eklemlerde sürekli tekrarlayan hareketler ya da yaralanmalar kireçlenmeye yol açmaktadır. Bazı meslekler gereği uzun süre ayakta kalmakta kıkırdakların aşınmasına neden olur.
Hareketsizlik: Kireçlenmenin en önemli nedenlerinden biri hareketsiz yaşam sürmektir.
Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?
Rahatsızlığın teşhisi ve erken tedavisi için kireçlenme belirtileri önemlidir. Ortaya çıkan belirtiler rahatsızlığın görüldüğü yere ve şiddetine göre değişmektedir. Genelde ağrı ve sertlik ile kendini gösteren kireçlenmenin diğer belirtileri şunlardır:
Kalça kireçlenmesinde kasık ve kalça bölgesinde ağrı
Dizleri hareket ettirirken gıcırdama sesi
Parmaklardaki eklem aralarında çıkıntı
Parmaklarda şişme ve hassasiyet
Ayaklardaki eklemlerde ağrı
Ayak parmaklarında şişlik
Eklemlerin sertleşmesi ve hareketleri kısıtlaması
Eklemler etrafında şişlik
Aktiviteden sonra şiddetli ağrı
Kireçlenme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kireçlenme tedavisi için öncelikle hastalığın teşhisi ve nedeni belirlenmektedir. Genel muayene sonrasında radyolojik incelemeler yapılır ve MR çekilir. Bazı hastalarda EMG yöntemine de başvurulabilir.
Tetkiklere göre ve hastanın şikâyetlerine göre tedavi yöntemi belirlenir. Tüm kireçlenme sorunlarında yatak istirahati önerilir. Uygun ilaç tedavisi ile beraber fizik tedavi önerilmektedir. Egzersizler de bu evrede aksatılmamalıdır. Düzelmeyen rahatsızlıklarda bel bölgesine iğne ve ameliyat önerilmektedir.
Kireçlenme İçin Önerilen Doğal Tedaviler Nelerdir?
Kireçlenmeye bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar için ilaçsız tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Evinizde yapabileceğiniz doğal tedavi yöntemleri ile kireçlenme sorununun ortaya çıkardığı şikâyetlerden kurtulabilirsiniz. Kireçlenme rahatsızlığı için en çok önerilen doğal tedavi çınar yapağı kürüdür.
Vücutta oluşan birçok hastalığın tedavisinde kullanılan çınar yaprağı, kireçlenme tedavisi için de önerilir. Hücreleri yenileme özelliği bulunan çınar yaprağının eklemlerdeki yıpranmaları tedavi ettiği söylenmektedir. Çınar yaprağı kürünü uygularken doğru yaprağın seçilmesi çok önemlidir. Üzerinde derin ve uzun boşluklar olan üzüm bağı benzeri çınar yaprakları kullanılmalıdır.
İki tane büyük boy çınar yaprağını yıkayın ve kurutun. Bir su bardağında klorsuz suyu kaynatın ve kuryan çınar yapraklarını içerisine atın. Kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatın ve demlenmesini bekleyin. Ilıyan suyu süzün ve hem akşam yemeğinden önce hem de yatmadan önce bu suyu tüketin. 15 gün süresince 3 gün ara ile bu kür uygulanır ve sonrasında kür tekrar edilir.