Araçlarda ön camın altındaki yuvarlak çıkıntı ne işe yarar ?
Otomobillerde sürücülerin gözünden kaçan bazı ayrıntılar aslında çok önemli işlevlere sahip. Bunlardan biri de ön camın altındaki yuvarlak çıkıntı. Gereksiz gibi görünen bu çıkıntı aslında çok önemli bir görevi yerine getiriyor. Ayrıntılar haberimizde:
Otomobillerde ‘gereksiz’ gibi görünen birçok detay aslında önemli işlevi yerine getiriyor. Sürücülerin çok büyük bir bölümü kullanım kılavuzlarını okumadığı için ayrıntılar hakkında pek de bilgi sahibi değil. Hatta çoğu kişi otomobillerdeki çeşitli özelliklerin farkında bile olmuyor. Ön camın hemen alt kısmında bulunan minik top için de bunu söylemek mümkün. Sürücüler için pek de anlam ifade etmeyen bu minik top aslında iklim kontrol sensörü.
İklim kontrol sensörü ne işe yarar?: Sensör, aracın bilgisayarına ilettiği okumalara bağlı olarak klima kontrol sistemi fanın çalışma modunu seçmeye yarıyor. Bu yüzden her kullanım kılavuzunda bu tip nesnelerin üzerinin hiçbir şekilde kapatılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Ama ön camın altındaki iklim kontrol sistemi aslında her araç için geçerli değil. Bu minik çıkıntı aslında bazı durumlarda dekoratif amaçlı da kullanılıyor. İklim kontrol sistemi klima sistemi, sensörün araç bilgisayarına ilettiği verilere bağlı olarak klima kontrol sistemiyle birlikte fanın çalışmasını sağlıyor.
– Isıtma: Motorun ısınan soğutma suyunu basit bir radyatör (aslında esanjör) içerisinde bulunan peteklerden göndererek arasından geçen havayı ısıtmak sureti ile araç içi ısınır.
– Soğutma: Kompresör (sıkıştırıcı) yardımı ile sıkışan kimyasal gaz dış ortamın ısısını soğuracağından yine radyatör benzeri bir düzeneğin içindeki peteklerden gönderilir, soğuyan lameller bu soğukluğu arasından geçen havaya aktarır ve bu soğuk hava araç içine gönderilir.
– Nem alma/Buğu giderme: Soğutma prensibine göre ancak içeriye hava verme düzeni kapatılarak çalışır. İçerideki havanın nemi esanjörde kalır.
– Otomatik/Digital klima ve Manüel/Analog klima arasındaki fark kullanım için gerekli kumandaların elektronik veya mekanik olması ile sınırlıdır. İklim kontrollü, çift bölgeli, hava kalite sensörlü, güneş sensörlü gibi ek özellikler üreticilerin geliştirdikleri unsurlardır