İsraf evin beti bereketini tüketen yegane şeylerin başında gelir.
Sadece alırken değil, en çok da aldığını muhafaza ederken tasarruf eder insan.
Bunun da yegane şartı besinleri doğru saklamanın yöntemlerini bilmekten geçer.
Eğer yiyecekleri uzun saklamanın sırlarını bilirseniz, hem o yiyeceklerle yaptığınız yemekler çok daha lezzetli olur hem de paranız cebinizde kalmış olur.
Böylelikle hem paranız cebinizde kalmış olur hem de
çevreye de zarar vermemiş
olursunuz.
İşte yiyeceklerinizi her daim taze tutabilmek için uygulayabileceğiniz
11 yöntem. Yöntemlerin faydalı ve etkili olduğunu düşünürseniz arkadaşlarınızla paylaşmayı ihmal etmeyin.
1 Yumurta : Eğer evinizde fazla yumurta varsa bunları saklamanın en iyi yolu yumurtaları buz kalıbına koyup tuz ve şeker ekleyerek dondurucuda bekletmek.
2 Süt : Sütünüzü daha açmadınız ve son kullanma tarihi yaklaştı mı? Hemen dondurucuya koyun.
Süt, dondurucuda üç aya kadar bekletilebilir. Tek dikkat etmeniz gereken şey dondurucuda yeterince boşluk olması. Aksi halde süt şişesi patlayabilir.
Sütü tekrar kullanmak için dondurucudan çıkardıktan sonra buzdolabına koyun. Dondurucudan direk olarak dışarıya çıkarıp çözülmesini beklerseniz süt bozulur.
3 Soğan : Kulağa tuhaf gelse de soğanları fileli çorapta muhafaza ederek ömürlerini altı ay uzatabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken şey filenin ilk kısmına birden fazla soğan koymak, burayı sıkıca bağlamak ve aynı prosedürü file çorabın sonuna kadar devam ettirmek.
4 Pasta : Misafir gelecekken kaç kişilik pasta yapmak konusunda kararsız kalırsınız. Son olarak büyük bir pasta yaparsınız ve pastanın yarısından çoğu kalır.
En kötüsü de pastanızın son kestiğiniz yerden itibaren bayatlaması ve tadının değişmesidir. Bunun da çözümü var.
Pastanızı son kestiğiniz yerlere dilim ekmek koyun ve pastaya iyice yapıştırın.
Ekmek nemi alacaktır ve pastanız kurumayacaktır.
5 Kıyma : > Tıpkı domates sosu gibi kıymayı da dondurucuda bu şekilde saklamak mümkün. Kıymayı saklama poşetine koyun ve dondurucuya yerleştirin.
Donmaya başlayınca yine bir çubuk yardımıyla kıymayı göz kararı porsiyonlara bölün. İhtiyacınız olduğunda çıkartın ve kullanın.
6 Muz : Bununla hepimiz karşılaşmışızdır. Marketten aldığınız muzlar daha bitiremeden kötü olmaya başlamıştır.
Bunun çözümü ise muzları aldıktan hemen sonra saplarına streç film sarmak.
Artık muzlarınız koyulaşmayacak.
7 Baharatlar : Kimi baharatları taze sever kimileriyse çekilmiş. Taze sebzeler, bitkiler ve baharat yaprakları kolayca bozulabilir.
Tek yapmanız gereken onları dondurmak. Yaprakları buz kalıbına yerleştirin ve üzerine zeytin yağı ilave edip dondurucuya koyun. İhtiyacınız olduğunda yemeklerinize ekleyin.
8 Kereviz ve Brokoli : Kereviz ve brokoli gibi sebzeler taze olmadıklarında yemeğe tat katmazlar. Bu yöntemle kereviz ve brokolinin ömrünü bir aya kadar uzatabileceksiniz.
Tek yapmanız gereken kereviz ve brokoliyi alüminyum folyoya sarmak ve buzdolabına atmak. Tabi öncelikle folyonun temas etmemesi için yağlı kağıda sarmalısınız.
9 Salata : Salata da sadece taze yenilebilir. Aksi halde tat vermez. Yemeğinden ardından çok fazla salata mı kaldı?
Tek yapmanız gereken salatanın suyunu iyice süzmek ve salatayı kâğıt havluya sarmak. Kâğıt havlu salatadaki sebzelerin nemlenmesini önleyecektir.
10 Domates Sosu : Makarnayı domates sosu olmadan yiyemeyenlerdenseniz bu çözüm harika. Domates soslarını saklama poşetinin içine koyun ve dondurucuya yerleştirin.
Domates sosu donmaya başlarken bıçağın tersiyle sosu parçalara bölün.
11 Çilek : Yaz geldiğinde bolca çilek alırız ve daha yiyemeden çürümeye başlarlar. Bunun da çözümü var. Çileklerinizi büyük bir kaba koyun.
İçine dokuz su bardağı su ve bir su bardağı beyaz şarap sirkesi ekleyin. 15 dakika bekledikten sonra çilekleri süzün ve buzdolabına koyun.
Bu sayede çileklerdeki mikro organizmalar ve küf sporlarında kurtulacaksınız ve çileklerinizin ömrü iki katına kadar uzayacak.
Bu yöntemleri uygulayarak hem para hem de yiyecek israfından kurtulabilirsiniz.
Akıllıca yöntemleri arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın.
Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen...