Auto-Created-3
10 Ekim 2018 ( 209 izlenme )
Reklamlar

Su faturaları üzerinden oynanan büyük oyun.

Su faturaları üzerinden oynanan büyük oyun.

Öncelikle “50 kuruştan Muradiye Su Fabrikası’na” isimli yazımızın ardından, tarafıma ulaşıp tebriklerini ileteniletemeyen herkese haklarını teslim etmek gayesi ile çok teşekkür ederek yazımıza başlayalım. Sağ olun, var olun, Allah hepinizden razı olsun. 

Şimdi ”SU SAVAŞLARININ BAŞLADIĞINI ANLAMANIZ ÜMİDİ İLE” diye bitirdiğimiz yerden devam edelim. Yazdığım yazı yüzünden yaklaşık 3 aydır, yüzlerce kişinin Bursa’daki su savaşları’nın ne olduğu sorusunu cevaplamak zorunda kaldım! Şimdi millete ne anlattıysam sizi de bilgilendirmeye çalışacağım.

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Müdürlüğünün internet sitesinden aldığım verilere göre, işletmenin 2016 yılında Bursa’nın tamamının kullandığı ‘temiz su’ ve’pis su atık bedeli’ adı altında tüketicilerden tahsil ettiği fatura bedeli 838,466,576 TL’dir. (Eski para ile 838 trilyon!) Bu parayı yaklaşık 1.3 milyon Buski abonesi ödüyor! Peki ödemez ise ne oluyor? Eğer Abone Ayşe Teyze 65 TL’lik su faturasını gününde ödeyemezse BUSKİ ekipleri gelip suyu bir güzel kesiyor sonra bir müddet daha faturanın ödenmesini bekliyor! 

Bu bekleme süresi ortalama 2 ayı geçmiyor. Eğer vatandaş faturasını yine ödeyememişseBUSKİ ekipleri gelip ücreti mukabilinde su saatinizi de sökebiliyor! Eğer yine ödemezseniz kapınıza icra dahi gelebiliyor! Sonra ne mi oluyor? Vatandaş bulup buluşturup nihayet borcunu ödüyor.

Bahse konu kanalizasyon idaresi gelip yine ücreti mukabilinde saati yerine takıyor. Bu işlemlerin tamamını (açma, kapama, sökme, takma bedeli adı altında) abonenin bir sonraki faturasına ekleyerek suyunu kullanmasına izin veren kanalizasyon idaresinin 1.2 milyon aboneye uyguladığı bu hassasiyete diyeceğimiz bir sözümüz yok. İdarenin bu hassasiyeti anlıyoruz çünkü; vatandaştan 838 milyon TL’lik su parasını alacak ki kanalizasyon yapsın, alt yapı yapsın, vidanjörler alsın. Vatandaşa hizmet yapılıyor sonuçta değil mi? Şimdi bu kanalizasyon idaresine bir soru… 

Tüm Bursalılardan yaklaşık 850 milyon TL su parası toplayan kanalizasyon idaresi Türkiye’nin yüzde 80 şişelenmiş su pazarına hakim olan Bursa’daki 10 adet su fabrikasından ne kadar su bedeli alıyor? Ne kadar alması gerekiyor? Bu sorunun cevabını BUSKİ’nin internet sitesine baktığınızda görebilirsiniz. 

Buradan aldığım verilere göre 2016 yılında su fabrikalarına sadece 104,70 litre su verdiğini ve toplam 29 adet su kaynağının olduğunu, tüm kaynaklarından elde ettiği su kira bedelinin sadece 27,156,865 TL olarak beyan ettiğini göreceksiniz! Evet yanlış okumadınız! Sadece 27 milyon TL!

AMBALAJLI SU ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ (SUDER) VERİLERİNE GÖRE ŞİŞELENMİŞ SU PAZARINA BAKTIĞIMIZDA 2016 yılında Türkiye’de su pazarı hacminin yaklaşık 11,25 Milyar litreye ulaşması ve sektördeki toplam cironun yaklaşık 5,04 milyar TL’ye ulaşması beklenmektedir. Ambalajlı su sektöründe mevcut endüstriyel kapasite kullanım oranının %40seviyelerinde olduğu göz önüne alındığında, Türkiye’de ambalajlı su tüketiminin artması durumunda sektör mevcut kurulu kapasite ile bu ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek durumdadır.

SU KAYNAKLARININ YOĞUN OLDUGU BÖLGELER oğal kaynak sularına Türkiye’nin hemen her yöresinde rastlamak mümkün. Ancak bunlardan pek çoğu tüketim merkezlerine uzaklıkları nedeniyle henüz ekonomik olmadığı için işletilmemektedir. Şu anda en büyük pazar olan Marmara Bölgesi’nde işletilen su kaynaklarının büyük bir kısmı Bursa ve Adapazarı civarlarındadır. Bu bilgiler SUDER’in internet sitesinden alınmıştır.

SUDER KİMDİR? SUDER ülkemiz genelinde faaliyet gösteren ambalajlı su üreticilerinin ve ambalajlı su sektörüne yönelik faaliyet gösteren tedarikçi kuruluşların bir araya gelerek oluşturdukları sektörel bir sivil toplum örgütüdür. Tabii (YERSEN) Şimdi asıl konumuza gelelim. Bu araştırmaları yaparken gözümüze çok ilginç bir şey çarpıyor. SUDER Türkiye’deki şişelenmiş su verilerini bulabileceğiniz tek kuruluş ve ilginçtir ki SUDER Yönetim Kurulu Başkanı S. SERDAR SEYHANLI’ dır. 

Peki kim bu Serdar Seyhanlı? Bu kişi hali hazırda Nestle ve Erikli’nin Genel Müdürlüğünü yapmakta. Yani öz cümle Uludağ’ın kaynaklarından yılda sadece 1 fabrikasından 10 Milyar TL ciro yapan kişiler SUDER’i kontrol altına alarak gerçek verileri hem kamuoyu hem de devlet dairelerinden gizleyerek görevlerini başarı ile sürdürmekteler. Oyun büyük. 

Rakamlar büyük. Ama ALLAH (cc) hepsinden büyük! 10 milyar TL cirosu olan bir fabrikanın su satışı varsa bunun en az 1/3’lük, yani 3 milyarlık kısmını belediyeye ödemek zorunda. Yanlış duymadınız 3 milyar TL. (Eski para ile 3 katrilyon!) Bu arada sevgili okurlar, Bursa Büyükşehir Belediyesinin 2,5 milyar TL’lik bir yıllık bütçesi olduğunu da hatırlatmakta fayda var!

Peki o zaman yapılması gereken nedir? Büyükşehir Belediyesi nasıl ki vatandaşın 4 ay emek vererek alın teri dökerek yetiştirdiği maydanozunu satmak amacıyla hale getirdiğinde, “Dur bakalım kaç kg maydanozun var? 100 kg ise bırak 10 kg’ının parasını!” diyerek rüsum bedeli alıyorsa, su fabrikalarına birer kantar kurup, şişelenmiş çıkan her litre sudan da almak zorundadır! Fabrika müdürünün bile evine götürdüğü suyun bedelini, arabası her giriş çıkışta tartarak hesap edecek ve tahsil edeceksiniz! O zaman haksız rekabeti önlemiş, idarenin vazifesini yapmış ve haksızlıkların önüne geçmiş olursunuz! Kalın sağlıcakla…

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Şehidimizin evindeki yazı yüreklerimizi dağladı TÜRKİYE'DEN MİLLİ ATAK Erdoğan operasyon sinyali verdi! ABD'den açıklama geldi ulaşım zammına tepki