Şeker Hastası Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız ? Gizli Şeker Nasıl Anlaşılır?
Yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; şeker düzeyleri normal seviyede kontrol altında tutulan diyabet hastalarında düzenli kontrol edilmeyen gruba göre:
Göz hastalıkları % 80
Kalp ve damar dolaşım sistemi hastalıkları % 60
Böbrek problemleri % 60 oranında daha az görülmüştür.
Şeker hastalarının yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için hastalıkla mücadele yöntemlerini iyi bilmeleri gerekmektedir .Gelişmiş şeker ölçüm cihazlarıyla bu gün kandaki şeker seviyesini ölçmek kontrol altında tutmak ve kullanılacak ilaç ve insülin dozajını ayarlamak kolaylaşmıştır.
DİYABET NEDİR ?
Diabetes Mellitus (şeker hastalığı) insan vücudunun ihtiyacını karşılayacak kadar insülin üretilememesi ya da üretilen insülinin yeterince etki göstermemesinden dolayı ortaya çıkan bir metabolizma bozukluğudur .Son yapılan araştırmalara göre yaşadığımız toplumun yaklaşık % 6 sı şeker hastasıdır.Normal şartlarda yediğimiz besinler sindirim sırasında vücudun ihtiyacı olan şekere dönüşür ve kana karışır. Kanda şeker miktarının yükselmesiyle pankreas denilen organımızdan insülin kan dolaşımına verilir. İnsülin hormonu sayesinde kanda dolaşan şeker vücudumuzdaki hücrelere alınarak kullanılır ve vücudun ihtiyacı olan enerji üretilir. Şeker hastalarında ise yeterli miktarda insülin hormonu salgılanamadığı için kanda serbest dolaşan şekeri hücreler enerji için kullanamaz . Şekersizlikten enerji üretmek için yağları ve proteinleri yakar. Bu durum kanda KETON miktarının artmasına sebep olur. Kanda keton miktarının artması ciddi sağlık problemlerinin çıkmasına sebeb olur.
ŞEKER HASTASI OLDUĞUMU NASIL ANLARIM?
Aşağıdaki belirtilerin tamamı veya bir kısmı sizde görülüyorsa hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekebilir kan şekeri yüksek olan kişilerde:
Ağız kuruluğu ve çok su içme
Çok idrara çıkma
Açlık hissinin fazlalaşması ve çok yemek yeme
Halsizlik
Zayıflama
Bulanık görme
Ciltteki yaraların veya kesiklerin yavaş iyileşmesi gibi belirtiler görülmektedir.
Eğer ailenizde şeker hastası varsa bu hastalığa yakalanma riskiniz daha fazla görülmektedir.
DİYABETLİYSEM NE YAPMAM GEREKİR?
Şeker hastası olduğumuzu anladığımız günden itibaren bu hastalıkla bir ömür boyu yaşamak zorunda olduğumuzu kabullenmek ve diyabetle barışık yaşamayı öğrenmemiz gerekmektedir. Bunu nasıl yapacağımız sorusunun cevabı ise hastalığı iyi tanımak ve şeker seviyemizi sürekli kontrol altında tutmamızla mümkündür. Öncelikle paniğe kapılmayın ve kendinize zaman tanıyın. Bu zaman içerisinde doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket ederek kendinize bir yol haritası çizin. Diyabetle barışık yaşamanın yolu kendinize dikkat etmekten geçer amacınız kan şekeri düzeyinizi ortalama aralıklarda tutarak olabildiğince normal bir yaşam sürmek olmalı bu amaca ulaşmanın yolu gerekli diyeti uygulamak ve egzersiz yapmaktan geçer.
DİYABETE BAĞLI GELİŞEN KOMPLİKASYONLAR NELERDİR?
Diyabetle birlikte; sonraki gelişen zaman içerisinde sürekli yüksek düzeyde seyreden kan şekerine bağlı olarak bir takım organlarımız zarar görebilir. Diyabet; önce gözleri, böbrekleri, sinirleri ve kardiyovasküler sistemi etkiler. Göz damarlarındaki değişikliğin derecesinin saptanması için göz dibinizi doktora düzenli aralıklarla kontrol ettirmelisiniz. Şeker hastalığı kontrol altına alınmazsa körlük; böbrek yetmezliği , kalp ve ciddi dolaşım bozukluklarına neden olabilir.
KAN ŞEKERİMİ KENDİM NASIL ÖLÇEBİLİRİM?
Kan şekeri düzeyinizi kendiniz izlerseniz hastalığınızı kontrol altında tutmanız kolaylaşacaktır. Yapmanız gereken tek şey parmak ucunuzdan bir damla kan alarak testinizi yapmaktır. GlucoMax Ultra cihazını kullanarak 0,7 mikrolitre kanla sadece 7 saniye içerisinde kendi kan şekerinizi ölçebilirsiniz. Bu işlemi cihazınızın yanınızda olduğu her yerde kolaylıkla yapabilirsiniz. Kan şekerinin ölçülmesinin en fazla korkulan yanı parmağınızın delinmesi aşamasıdır. Son derece gelişmiş yeni teknoloji cihazlar sayesinde parmağınızın delme işlemi neredeyse ağrısız bir hale gelmiştir. Parmağınızı ağrısız bir şekilde delmeniz için geliştirilen 5 kademe ayarlanabilen Autolancet parmak delme kalemini kullanabilirsiniz.
GİZLİ ŞEKER NASIL ANLAŞILIR?
Gizli şeker olup olmadığınızı anlamak için hemen kan şekerinizi ölçtürün. Açlık kan şekeriniz 100125 mg/dl arasında ya da tokluk kan şekeriniz 140199 mg/dl arasında bulunmuşsa “gizli şeker”li olabilirsiniz
Diyabet önlenebilir mi? Gizli şeker nasıl saptanır? Fazla şekerli gıdalarla beslenenler mutlaka diyabet olur mu? Diyabetin asıl sebebi buğday mı? Bugün okurlardan gelen bu sorulara yanıt arayacağız.
DİYABET ÇOK HIZLI YAYILIYOR
Diyabet tüm dünyada genel nüfus artışından 23 kat fazla bir hızla yayılıyor. Yapılan çalışmalara göre, ülkemizde 8 milyonun üzerinde diyabetli, 68 milyon arasında da diyabet adayı ya da gizli diyabetli var. Son 10 yılda diyabetin artış hızı % 90100 civarında.