Auto-Created-3
07 Ekim 2018 ( 1801 izlenme )
Reklamlar

İran'da başladı, Türkiye'ye de sirayet etti! Uzmanlar uyarıyor

İran'da başladı, Türkiye'ye de sirayet etti! Uzmanlar uyarıyor
Son dönemde İran'dan başlayıp Türkiye'ye de sirayet eden, mağaralarda "yarasa kesesi" veya "yarasa kozası" avcılığı olarak adlandırılan yöntemle dolandırıcılık başladı. KKÜ Fen Edebiyat FakültesiBiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, vatandaşları bu tür dolandırıcılıklara karşı uyardı.

İran'da başladı, Türkiye'ye de sirayet etti! Uzmanlar uyarıyor
Türkiye'de son dönemlerde mağaralarda "yarasa kesesi" veya "yarasa kozası" avcılığı olarak adlandırılan yöntemle dolandırıcılık yapanlara karşı uzmanlar uyarıda bulunuyor.

Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü  Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak,  dolandırıcıların, "mağaralarda yarasa kozası veya kesesi bulunduğunu, bunların  içerisindeki sıvının ilaç sanayisinde kullanıldığı ve hatta yaşamı uzattığı" gibi  uydurma iddialarla ilgili videoları sosyal paylaşım sitelerinde paylaştıklarını  ve son dönemde bu örneklerin arttığını belirtti.

Yarasa kesesi veya kozası adı altında yüksek ücretlerle satılan  malzemelerin yapay olduğuna işaret eden Albayrak, şunları söyledi:

"Son zamanlarda yarasalar ve mağaralar hedef haline geldi. İlk başta  bu dolandırıcılık olayı İran'ın Urmiye şehrinden başladı. Bu daha sonra  Azerbaycan, Cezayir, Irak, Suriye ve şimdi de Türkiye'de görüldü. Bazı kişiler,  tespit ettikleri mağaralara önceden balona benzer yapıları monte ediyorlar. Daha  sonra kandırdıkları insanları buralara getirerek, bunun içerisinde çok önemli bir  sıvının olduğu, sağlığa iyi geldiği ve ilaç olarak kullanıldığını söylüyorlar.  Sosyal medyadan öğrendiğimize göre bunları 100 ile 500 bin lira arasında  fiyatlara satıyorlar. Bu dolandırıcılara yer vermemek lazım. Biraz bilimsel  düşünüp insanlarımızın soyulmasını engellemek lazım."

Albayrak, son günlerde medyada "yarasa yuvası çok para ediyor, yarasa  kozası ve kesesi nedir?" gibi konuların çok yer aldığını, bu durumun  dolandırıcıların işine yaradığını kaydetti.



Yarasanın kozası veya kesesi olmaz
Türkiye'deki neredeyse tüm mağaraları gezdiğini ve 44 yıldır yarasalarla ilgili araştırmalar yaptığını anlatan Albayrak, "yarasa kesesi veya  kozası" gibi bir şeyle karşılaşmadığını anlattı.

Yarasanın yuva yapmadığına ve kozasının olmadığına dikkati çeken  Albayrak, "Yarasa doğuran ve memeli bir hayvandır. Yarasaların böceklerle  beslenmesinin dışında farklı bir görevi yoktur. Mağaralara asılan bu yapma  kozaların içerisine cıva gibi maddeleri koyarak insanları kandırıyorlar.  İnsanlara diyorlar ki 'bunun bir olgunlaşma dönemi var. O dönemden sonra bu ilaç  olarak kullanılır.' Pazarlığı yapıp parayı alıyorlar ve bir daha ortadan  kayboluyorlar. İnsanlarımız soyuluyor. Bunu duyan insanlarımız da dağ taş demeden mağara ve yarasa arıyorlar. Koza veya kese bulamadıkları zaman yarasaları  öldürüyorlar. Mağaralara girmek yasak ama herkes mağara arıyor. Bunun önüne  geçilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Albayrak, yarasaların ekosisteme etkisine de işaret ederek,  "Yarasalar, mağaraları, ağaç kovuklarını, çatı katlarını ve bodrum katlarını  sadece barınak olarak seçerler. Türkiye'de 39 yarasa türü var. Bunlardan bir  tanesi meyveyle besleniyor, 38 çeşidi böcekle besleniyor. Yarasaların işi, gücü  böcekle beslenmek. Yarasaların doğal dengedeki önemi bu. Yarasalar ortamdaki  böcek dengesini ayarlar. Aşırı derecede çoğalma kabiliyeti gösteren böceklerin  belirli bir seviyede kalması sağlanır. Böylece bizim de böceklerle mücadelede  fazlaca kimyasal kullanmamız engellenmiş olur. Ayrıca yarasalar, yaşadıkları  bölgelerde birçok salgın hastalığı engeller. Dolayısıyla korunmaları gerekir."  ifadelerini kullandı.

YENİ AKİT

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yeterince Su İçmiyorsanız Vücudunuz Size İşte Bu 8 Sinyali Veriyor Göbek Eriten ve Zayıflatan Yoğurtlu Limon Kürü Ve Bu da Oldu Yamyamlık Başladı! ABD Temsilciler Meclisi'ne sunuldu: Skandal Türkiye tasarısı