GUT HASTALIĞI NEDİR, GUT DİYETİ NASIL YAPILMALI! GUT DİYETİ LİSTESİ! >>>>
Gut hastalarında bazı yiyecekler ürik asit yükselmesine neden olarak hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir. Gut diyetinin temel hedefi dekandaki ürik asit düzeylerini azaltmaktır. Gut diyeti nedir, gut diyeti nasıl yapılır, gut diyeti listesi
Gut, ağrılı bir şekilde eklemlerde meydana gelen iltihabik bir durumdur. 40 yaş üstü, şişman ve sıklıkla a-l-kol tüketen erkeklerde daha sık görülür. Ürik asit, belirli gıdaların sindirimi sonucu vücutta üretilen bir atık üründür.Ürik asit seviyeleri yüksek olduğunda, eklemlerde kristaller birikerek şişlik, iltihap ve yoğun ağrı ile karakterize gut ataklarına neden olabilir. İyi haber şu ki, i-l-açlar ve gut hastalığına dost bir diyet değişikliği ile bu hastalık kontrol altına alınabilir.
Gut Diyeti Nedir
?
Gut hastalarında bazı yiyecekler ürik asit yükselmesine neden olarak hastalığın şi-d-detlenmesine neden olabilir. Gut diyetinin temel hedefi dekandaki ürik asit düzeylerini azaltmaktır. Bu nedenle sindirildiğinde fazla miktarda ürik asit açığa çıkaran pürin miktarı yüksek olan besinler diyetten uzaklaştırılır.
Hangi Besinleri Yiyebilirsiniz?
Gut Diyetinin Genel Önerileri
Pürinden zengin besin miktarı azaltılır. Örneğin; et, balık, kümes hayvanları gibi pürin içeren besinler akut ataklarda yenilmez. Akut ataklar geçince bu besinler az miktarda (60 gr/gün) verilebilir. Süt, peynir, yumurta, pürinden sınırlı diyette en iyi protein kaynaklarıdır. Yağ böbreklerdeki ürik asit atılımını azaltır ve vücutta ürik asit birikimini artırır. Bu nedenle yağ bir miktar sınırlanmalıdır. Kilo verin. Aşırı kilolu olmak gut oluşumu riskini artırır, vermek ise gut riskini azaltır. Ayrıca kilo vermek eklemlerdeki genel stresi de azaltır.
Dikkat: Gut hastalarının çoğu şişman kişiler olduğundan zayıflama diyeti önerilmektedir. Fakat, hızlı ağırlık kaybı k*an ürik asit düzeyini artırır ve akut ataklara yol açar. Bu nedenle sağlıklı ve uzun sürede zayıflamak önerilir.
Fiziksel aktivitenizi artırın.
Egzersiz yapmak kilo vermenin yanı sıra vücuttaki ürik asit düzeylerinin düşük tutulmasına destek verir.
Bol su içerek vücut dolaşımınızı canlı tutun. Çünkü yeterli su alımı vücudun aşırı ürik asidi idrarla dışarı atmasına yardımcı olur.
A-lkol tüketmeyin. A-lkol, gut ataklarını tetikler ve ürik asit birikimine neden olur.
Çay ve kahve tüketimi vücuttaki pürin oluşumunu etkilemediği için serbesttir fakat, başka sorunlara yol açmaması için limitli tüketin.
Vitamin C takviyesi almak faydalı olabilir, doktorunuza danışın.
Örnek bir diyet listesi.
Tabi ki günlük almanız gereken kalori miktarı ve kişisel farklılıklar göz önüne alınmalıdır.
Günde 2 litre su
Kahvaltı;
Yağsız veya az yağlı süt
2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
8 adet taze çilek
10 adet çiğ badem
1 yemek kaşığı chia tohumu
Ara öğün;
1 fincan Türk kahvesi
Yanına 500 ml su
Öğle Yemeği;
2 yumurtalı bol sebzeli omlet
Taze sebzeler ile yeşil salata
İkindi;
1 adet şeftali
1 bardak kefir
Akşam Yemeği;
Limitsiz sebze yemeği (pürin içeriği yüksek olan sebzeler hariç)
1 küçük kâse yarım yağlı yoğurt
Gece;
5 adet çiğ fındık
Papatya çayı