Auto-Created-3
19 Ocak 2019 ( 175 izlenme )
Reklamlar

Doğu Akdeniz'de kirli pazarlık! 'Türkiye'yi hedef alan bir durum var'

Doğu Akdeniz'de kirli pazarlık! 'Türkiye'yi hedef alan bir durum var'
Güney Kıbrıs başta olmak üzere yedi ülke tarafından kurulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na Türkiye ve KKTC'nin davet edilmemesi tartışma yarattı. Türkiye Ekonomik Politik Ve Stratejik Araştırma Merkezi (TEPSAM) Başkanı Teoman Yıldırım söz konusu gelişmeyi, Türkiye ve KKTC'yi hedef alan bir durum olarak yorumladı.
 Doğu Akdeniz'de kirli pazarlık! 'Türkiye'yi hedef alan bir durum var'
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Filistin Yönetimi ve Mısır tarafından kurulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu (DAGF) tartışmaları da beraberinde getirdi. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın temsilcilerinin toplantı yer almamış olmasını değerlendiren Türkiye Ekonomik Politik Ve Stratejik Araştırma Merkezi (TEPSAM) Başkanı Teoman Yıldırım, 'Türkiye ve KKTC´yi hedef alan bir durum içeriyor' açıklamasında bulundu.

'Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nu kuran taraflar, hali hazırda keşiflerin yapıldığı ülkeler görüntüsünde. Bunlar Avrupa´nın enerji güvenliği için alternatif ülke statüsünde görülse de, Türkiye, Suriye, Libya, Lübnan gibi ülkelerin davet edilmemesi anlamlı. Bu forum, iyi niyete dayalı bir birliktelik değildir. Bu ittifakın başta Türkiye ve KKTC´ye karşı yapıldığı açık' diye konuşan Teoman Yıldırım şunları söyledi:

"Rum Enerji Bakanı, forumda yaptığı açıklamada, `Egemenlik haklarımızı kesintisiz uygulayabilmek için bölgemizde müttefikler oluşturmak gerekiyor. Rum Yönetiminin taşıdığı niyet, bu ittifakı arkasına alarak Kıbrıs Türkleri ile anavatan Türkiye´nin kıta sahanlığındaki mevcut haklarını gasp etmektir. Bütün bu gelişmeler, Kıbrıs´ta deniz ve hava üssü açılmasının ne kadar elzem olduğunu ortaya koymaktadır."

"Doğu Akdeniz’in odak noktası Kıbrıs”
Doğu Akdeniz'de tahmini olarak 60 milyar varil hidrokarbon bulunduğunu ifade eden Teoaman Yıldırım, "Doğu Akdeniz denklemi içinde bu gün için görünür olmasa da odak noktası Kıbrıs´tır. Kıbrıs düğümü çözüldüğü takdirde, oradaki doğalgaz Türkiye üzerinden Avrupa´ya daha ucuz sevk edilebilecek. Arama, geliştirme, çıkarma işlemleri hız kazanacak. Avrupa için ikinci bir alternatif olup, Rusya´ya bağımlılık azalacak. Mısır, Kıbrıs ve Yunanistan ikinci planda kalacak, Türkiye´nin önemi artacak. Görüleceği üzere, Türkiye açısından da Kıbrıs sorununun çözümü önem arz etmekte. Aksi takdirde, DoğuMed Hattı gerçekleşirse Kıbrıs´ın, İsrail, Lübnan, Suriye hatta Mısır gazı için bir ortak nokta bir hub olma ihtimali yüksektir" dedi.

“Türkiye´nin atması gereken adım…”
"GKRY´nin münhasır ekonomik bölge politikasının Doğu Akdeniz´deki dengenin Türkiye´nin aleyhine değiştirebilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Yıldırım şunları söyledi:

"Türkiye´nin atması gereken adım Doğu Akdeniz´de kendi münhasır ekonomik bölgesini belirlemesidir. Türkiye´nin münhasır ekonomik bölgesi, GKRY ve Yunanistan´ın aleyhine gelişecek şekilde büyüyecek ve 189 bin kilometrekareye çıkacaktır. Türkiye´nin yapacağı antlaşmalar elini kuvvetlendirecek ve olası bir pazarlık durumunda kendi egemenliği altında olması gereken 145 bin kilometrekarelik alan yerine 33 bin 400 kilometrekarelik alanı pazarlık konusu haline getirebilecektir. Türkiye her ne kadar 1982 Deniz Hukuku Sözleşmesi´ne taraf olmasa da Doğu Akdeniz´de Münhasır Ekonomik Bölgeler'in kıyıdaş ülkelerinin katılımıyla ilgili ülkelerin kıyı uzunluğunu esas alan hakkaniyet ilkesi çerçevesinde belirlenmesini savunuyor. Rum kesiminin, Ada´nın tamamını temsil ederek Mısır, Lübnan ve İsrail ile yaptığı MEB sınırlandırma anlaşmaları, Türkiye tarafından hem KKTC´nin haklarının korunması hem de bazı noktalarda kendi muhtemel MEB sınırlarının ihlal edildiği gerekçesiyle kabul edilmiyor."

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İstanbul seçimini bahane ettiler! Türkiye'nin arkasından hain oyunlar İçişleri Bakanlığından Kemal Kılıçdaroğlu açıklaması! Su faturaları üzerinden oynanan büyük oyun. AK Parti'den çarpıcı İstanbul açıklaması: Böylesini ilk kez gördük!