Almanlar 20 sene’de yapamazsınız dedi Türkiye böyle yaptı
Almanların biz teknik destek vermezsek 20 senede yapamazsınız dedikleri Aracı Türk mühendisler tarafından tasarlanarak 5 yılda üretildi, karada ve suda hareket edebilen yüzücü köprü sistemi Samur’u ihraç etmeyi hedefliyoruz Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının nehir ve akarsuları güvenle aşmasını sağlayan ve “transformer” benzetmesi yapılan Samur,
Türk savunma sanayisinin ilk özgün tasarım ve geliştirme projesi olarak başarıyla görev yapıyor. İhaleyi aldıktan sonra benzer platformları yapan Alman firmasının yöneticisiyle aralarında geçen diyaloğu da anlatan Kurt, şunları kaydetti:
“Avrupa’da bir iş seyahatine çıkıyordum. Bir telefon geldi. Almanya’da bu işi yapan firmanın genel müdürü benimle görüşmek istediğini söylüyordu. Bir fırsat yaratıp Münih Havalimanı’nda kendisiyle buluştuk. Merhabalaştıktan sonra ilk sözü ‘Siz ne yapıyorsunuz?’ oldu. Şaşırtıcı bir soruydu. Enteresan bir konuşma geçti aramızda, ‘Kaç yılda bitecek bu proje?’ dedi.
‘Yaklaşık 6 yıl.’ dedim. ‘6 yılda tasarımı ve 52 aracın üretimini yapacağınızı mı düşünüyorsunuz?’ dedi, ‘Evet’ yanıtını verdim. ‘6 yılda bir tane bile araç yapamazsınız. Biz 40 yıldır bu işi yapıyoruz, nelere mal olduğunu, nasıl bir tecrübe, bilgi birikimi gerektirdiğini biliyorum, hiçbir şey yapamazsınız.’ dedi.
Başlangıçtan itibaren tümüyle Türk mühendisler tarafından TSK’nın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda üretilen Samur, silah ve yedek parça tedariki bakımından dışa bağımlılığı azaltması yanında ekonomiye fayda sağladı Samur, binlerce parçadan oluşan karmaşık bir sistem olmasına rağmen, arayüzü sayesinde kolayca kullanılabiliyor.
Suda ise bir “joystick” ile idare edilebiliyor ve 360 derece her yöne hareket ettiriliyor. Milli imkanlarla tasarlanan “Samur”ların 12’sinin bir araya gelmesiyle yaklaşık 25 dakikada 150 metre uzunluğunda bir köprü oluşturuluyor ve araçların kıyılar arası geçişine olanak sağlanıyor. Sınıfındaki en hızlı hücum köprülerinden biri olan Samur sisteminde, 56 dakika gibi kısa sürede araçlar ayrılıp kendi başlarına karşı kıyıya çıkabiliyor.